Islam my life

Switch to desktop

Osjećate se umorno i nenaspavano? Možda je kriv pun Mjesec...

Pun Mjesec bi mogao biti uzrok mnogih nemirnih i noći bez sna, otkrivaju rezultati novog naučnog istraživanja. Istraživači su otkrili da pun Mjesec utječe na kvalitet sna, pospanost i kvalitet noćnog odmora.

Studija, koja je uključivala 33 volontera, navodi da je ljudima u prosjeku potrebno 5 minuta više da zaspu kada je na nebu pun Mjesec, i da su osobe spavale 20 minuta manje. Studija objavljena u posljednjem izdanju časopisa Current Biology je također otkrila i pad nivoa melatonina, a radi se o hormonu koji regulira ciklus sna tako što dovodi do pospanosti i pada u tjelesnoj temperaturi. Istraživanje takođe spominje da se tokom punog Mjeseca smanjuje aktivnost mozga vezana za duboki san, i to za 30%.

Tokom istraživanja su volonteri tri noći proveli spavajući u kontrolisanim zatamnjenim sobama. U sobama nije bilo prozora niti su ispitanici na bilo koji način mogli otkriti da li je vani pun Mjesec. U toku sna je praćena njihova moždana aktivnost, pokreti očiju i nivoi hormona.

Christian Cajochen, kronobiolog iz Basela i vodeći autor studije, je za Telegraph rekao da početna studija nije istraživala utjecaj lunarnog ciklusa, već cirkadijanskog ritma, ali da su ih iznenadili rezultati istraživanja.

"Često se misli da do poremećaja sna dovodi mjesečeva svjetlost, ali je naši volonteri nisu mogli vidjeti niti su imali ikakve informacije o vremenu napolju."

"Ukoliko neko misli da je njegov san osjetljiv na promjene Mjeseca, doktori bi trebali uvažiti njegovo mišljenje", dodao je.

Priredio: Nedim Botić

(Islammylife.tv)

Media